Het stond al een tijdje op mijn probeerlijstje, stroopwafel cupcakejes. Stroopwafels zijn altijd lekker en eigenlijk ook best populair, en je kan ze ook nog eens makkelijk gebruiken bij het bakken! Daarom wilde ik al een tijdje iets met stroopwafels maken, maar op de een of andere manier ben ik daar tot nu toe nooit aan toe gekomen. Maar daar is nu verandering in gekomen! En ik moet zeggen, ik vind ze echt mjammie!
Van m’n vriend mocht ik er geen een, zodat hij ze allemaal op kon eten. En toen ik een aantal mee naar mijn werk had genomen zaten mijn collega’s me verbouwereerd aan te kijken dat ik deze zelf had gemaakt. Ze dachten echt dat deze cupcakejes van een banketbakker vandaan kwamen. Al moet ik er dan wel bij zeggen dat dit collega’s waren die nog niet wisten dat ik van bakken houd 🙂 En het leuke, als je weet hoe je cupcakejes maakt dan kan jij dit zeker ook!
-
Ingrediënten voor 12 stuks:
125 gram roomboter (kamertemperatuur)
125 gram lichtbruine basterdsuiker
125 gram zelfrijzend bakmeel
2 eetlepels melk (kamertemperatuur)
2 eieren
1 zakje vanillesuiker
1 theelepel kaneel
5-7 stroopwafels
250 gram roomboter (kamertemperatuur)
250 gram poedersuiker
1 zakje vanillesuiker
2 eetlepels heet water
60 ml melk (kamertemperatuur)
1 theelepel kaneel
karamel schenkstroop
Het is belangrijk dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn, zodat je er goed mee kan werken en het vooral een mooi beslag wordt.
De cupcakejes:
1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
2. Vul (als je die hebt) je cupcakeblik met de papieren vormpjes. De vormpjes kunnen ook los in de oven, maar mijn ervaring is dat ze dan minder mooi van vorm worden.
3. Snijd de boter in stukken en mix deze kort door.
4. Voeg steeds een beetje basterdsuiker toe, terwijl je blijft mixen, tot alles goed is opgenomen.
5. Voeg de twee eieren toe en mix ook dit er doorheen.
6. Voeg beetje bij beetje het zelfrijzend bakmeel, vanillesuiker en kaneel aan het mengsel toe.
7. Tenslotte voeg je de melk toe en mix dit er doorheen tot je een mooi, luchtig en glas beslag hebt.
8. Breek de stroopwafels erboven en roer dit er doorheen.
9. Vul de vormpjes 2/3 met het beslag en zet ze ongeveer 20-25 minuten in de oven.
De karamelcrème:
10. Mix de boter los.
11. Voeg beetje bij beetje de poedersuiker toe en mix dit elke keer door elkaar. Je kan dit ook steeds eerst even met een spatel mengen zodat het minder wit wordt in je keuken.
12. Als boter en poedersuiker goed gemengd zijn, voeg melk, vanillesuiker, kaneel en heet water toe.
13. Mix dit alles tot een egale crème.
14. Voeg een scheutje karamelstroop toe, mix en herhaal tot je hem lekker op smaak vind.
15. Vul een spuitzak met een spuitmondje naar keuze en spuit de crème op de afgekoelde cupcakejes.
16. Zet een ministroopwafel in elke toef en klaar zijn je stroopwafel cupcakejes!
Geniet ervan! 🙂