-
Ingrediënten voor ca 12 stuks:
185 gram bloem
185 gram suiker
185 gram boter (kamertemperatuur)
2 middelgrote eieren (kamertemperatuur)
1 zakje vanillesuiker
1 theelepel bakpoeder
4 eetlepels cacaopoeder
45 gram bloem
240 ml melk
200 gram roomboter (ongezouten)
200 gram poedersuiker
5 ml vanille extract
Zwarte marsepein
Voor het maken van de cup cakes gebruik ik de basis, maar ik voeg wat cacaopoeder toe voor een extra duister effect.
1. Splits de eieren en mix het eiwit met een deel van het suiker, totdat de suiker opgelost is en het eiwit mooi luchtig is.
2. In een andere kom mix je de boter, het eigeel en de rest van het suiker tot een glad geheel.
3. Spatel nu het eiwitmengsel door het botermengsel en zeef de bloem, vanillesuiker, cacaopoeder en bakpoeder erboven. Mocht je geen zeef hebben kan je het er ook gewoon zo bij doen, alleen heb je kans dat de cakejes dan net wat minder luchtig worden.
4. Meng nu alles goed door elkaar en vul de cup cake vormpjes tot ongeveer 2/3 met het beslag.
5. Zet ze ongeveer 20 minuten in een voorverwarmde oven op 175 graden. Als ze klaar zijn kun je ze controleren door er met een satéprikker in het midden in te prikken. Komt deze er droog uit? Dan zijn ze klaar!
Voor de topping heb ik een vanillecrème gemaakt. Het lijkt misschien wat op botercrème maar het is wat minder zoet en wat zachter.
Voor deze crème heb ik de melk in een steelpannetje gedaan en de bloem erboven gezeefd. Klop dit met een garde zodat er geen klontjes in zitten en zet het pannetje op het vuur. Blijf goed roeren terwijl je de melk aan de kook brengt en draai het vuur laag zodra de melk kookt. Laat het mengsel ongeveer 5 minuten op het vuur staan terwijl je onderwijl blijft roeren. Het mengsel wordt nu steeds dikker en is klaar als er een houten satéprikker in overeind kan blijven staan. Zet het mengsel met een plasticfolie eroverheen apart en laat het op kamertemperatuur komen.
In een andere kom klop je nu de boter luchtig. Voeg de poedersuiker en het vanille extract toe en blijf kloppen, totdat alles is opgenomen. Als het bloemmengsel is afgekoeld kun je deze aan het botermengsel toevoegen. Klop dit nu goed door elkaar en zet de kom ongeveer een half uur in de koelkast. Dan is hij klaar voor gebruik!
Voor de Duivelse Halloween topping heb ik een rond spuitmondje van 9 milimeter gebruikt. De vanillecrème kun je natuurlijk op verschillende manieren op de cakejes spuiten, maar ik heb het simpel gehouden: spuit een rondje op het cakeje en maak zo een klein torentje.
Maak nu van de zwarte marsepein kleine horentjes en steek deze in de crème. En klaar zijn je Duivelse Halloween cup cakejes!