Wil je iets lekkers met Pasen op tafel zetten maar heb je geen tijd om iets uitgebreids te maken? Of gewoon geen zin om er veel moeite aan te besteden? Dan heb ik hier een makkelijk maar leuk recept voor paas cupcakejes!
Het zijn simpele – maar heerlijke – chocolade cupcakejes, maar dan versierd voor Pasen! Ze zien er leuk uit en zijn super makkelijk om te maken!
Ingrediënten voor ca 12 stuks:
185 gram bloem
185 gram suiker
185 boter (kamertemperatuur)
2 middelgrote eieren (kamertemperatuur)
1 zakje vanillesuiker
1 theelepel bakpoeder
3 eetlepels cacao
70 gram boter (kamertemperatuur)
140 gram poedersuiker
1 eetlepel melk
voedselkleurstof
Paasdragees (eitjes)
Het recept is een basisrecept voor cupcakejes, met wat cacao erbij om er een chocolade variant van te maken. Je begint met het mixen van het eiwit en een deel van het suiker, totdat de suiker opgelost is. In een andere kom mix je de boter, het eigeel en de rest van het suiker tot een glad geheel.
Als je geen zin hebt op het ei te splitten, kan je ook het ei in geheel met wat suiker mixen. Je hebt dan alleen kans dat de cake net iets minder luchtig wordt, maar zeker niet minder lekker.
Spatel het eiwitmengsel door het botermengsel en zeef de bloem, vanillesuiker, bakpoeder en cacao erboven. Als je geen zeef hebt, kun je het ook gewoon erbij doen. Het zeven heeft als trucje dat de cake wat luchter wordt, maar is absoluut niet noodzakelijk. Zelf heb ik thuis (nog) geen zeef, dus ik zeef alleen als ik bij mijn vriend aan het bakken ben.
Meng nu alles goed met elkaar en vul de cupcake vormpjes met het beslag tot ongeveer 2/3 en zet ze ongeveer 20 minuten in een voorverwarmde oven op 175 graden.
Als ze klaar zijn, kun je er met een satéprikker in prikken om te controleren of ze goed zijn. Komt hij er droog uit? Dan is hij klaar. Laat de cupcakejes nu goed afkoelen voordat je ze gaat versieren, aangezien we met botercrème gaan werken maar niet willen dat de boter smelt van de warmte!
Je kan voor de botercrème een mix nemen, maar je kan het ook heel makkelijk zelf maken. Net wat je wil!
Ik maak het altijd zelf en dat doe ik door te beginnen met de boter zacht mixen. Dan voeg ik een deel van het poedersuiker toe en de melk, en roer dit handmatig (!) tot het grotendeels is opgenomen door de boter. Doe dit vooral niet met de mixer, want dan is je keuken wit. Voeg dan de rest van het poedersuiker toe en een paar druppels kleurstof. Ik heb gele kleurstof genomen, dat is voor mij een kleur dit echt bij Pasen hoort. Meng dit nu goed tot het een geheel is en voeg eventueel meer kleurstof toe, als je de kleur donkerder wilt hebben.
Pak nu een spuitzak met een gekarteld spuitmondje (ik heb er een met een diameter van 9mm genomen) en doe hier de botercrème in. Spuit nu op elk cakeje een rondje of een dubbel rondje (maar maak er niet een hoge punt van) en als finishing touch leg je er drie eitjes op. Klaar zijn je paas cupcakejes!