Voor het eerst heb ik meegedaan aan een taartbakwedstrijd en dat is mij goed bevallen! Ik vond het een ontzettend leuke en leerzame ervaring, je ontmoet medebakkers en je ziet natuurlijk alle andere taarten waardoor je weer veel kunt leren en ideeën kunt opdoen. Maar ik heb ook veel taarten mogen proeven, want zowel bij de eerste ronde als bij de finale (ja daar was ik ook bij!) hebben we in groepen elkaars taarten mogen beoordelen. Super leuk! Ik heb dus weer wat om uit te gaan proberen de komende tijd!
Ik heb meegedaan aan de bakwedstrijd van Hema90jaar met deze overheerlijke chocoladetaart met vanillebotercrème en frambozen, klinkt heerlijk toch? Nou, dat is hij ook, beoordeel zelf maar als je hem gemaakt hebt! Ik ben benieuwd wat jullie er van vinden!
-
Ingrediënten taart:
90 gram boter
6 eieren
175 gram suiker
150 gram bloem
1 zakje bakpoeder
+- 3 eetlepels cacao
Ingrediënten botercrème:
250 gram roomboter, kamertemperatuur
250 gram poedersuiker
scheutje vanille-extract
+- 250 gram diepvries frambozen
11 mooie, verse frambozen
beetje poedersuiker
Bereiding taart:
– Smelt op een laag pitje de boter, zet aan de kant zodat het af kan koelen.
– Splits de eieren. Meng de helft van het suiker met het eiwit tot je er stevige pieken van kunt maken. – Klop het eigeel met de resterende suiker au bain-marie tot al het suiker is opgenomen.
– Zeef de bloem, bakpoeder en cacao en voeg ongeveer de helft toe aan het eigeel mengsel.
– Roer door elkaar, voeg een deel van het eiwit toe en meng dit er ook doorheen.
– Voeg de rest van de gezeefde bloem en cacao toe, meng door elkaar en ten slotte de rest van het eiwit en de gesmolten boter. Meng dit niet te lang, zodat het luchtig blijft maar het moet wel goed gemengd zijn.
– Doe het mengsel in een ingevette springvorm en bak op 180 graden +- 35 minuten (afhankelijk van de oven). Als hij klaar is, laat de taart dan een deel afkoelen in de oven voordat je hem eruit haalt.
Bereiding botercrème:
Meng in een kom boter en poedersuiker met elkaar, voeg dan vanille-extract toe (naar smaak). Meng nog enkele minuten met de mixer zodat het een mooie, egale crème wordt.
Opbouwen taart:
– Snijd de taart doormidden, eventueel snijd je de bovenkant eraf als hij niet recht is.
– Doe de botercrème in een spuitzak met gekarteld mondje en spuit de helft op de onderste taartlaag.
– Verdeel hierover de (ontdooide) frambozen, eventueel dep je ze eerst nog even droger als ze heel nat zijn.
– Leg de bovenste laag taart erop.
– Spuit nu de botercrème in cirkels op de taart en verdeel de verse frambozen over de taart.
– Tenslotte zeef je nog wat poedersuiker over de taart en tada, een heerlijke raspberries chocolatecake!